Padla zelená pro čtvrtou modelovou řadu

padla_zelen_pro_ctvrtou_modelovou_radu_ep_01.jpg (640x354) - 22 KB Dozorčí rada a ředitelství Dr. Ing. h.c. F. Porsche Ag, Stuttgart oficiálně potvrdily výrobu čtvrté modelové řady. Nový automobil bude zařazen do kategorie „premium Sport Coupe“ a bude čtyřmístný, čtyřdveřový s motorem uloženým vpředu a pohonem zadních kol.

Název Panamera, jak se vůz bude jmenovat byl odvozen od názvu legendárního závodu Carrera Panamericana a jeho příchod na trh je plánován na začátek roku 2009. Na vývoj modelu plánuje Porsche AG uvolnit více jak 1 miliardu eur. Porsche si od nového modelu slibuje, že se ho ročně prodá minimálně 20 000.

Panamera by se měla vyrábět v továrně v Leipzig, kde už Porsche vyrábí Cayenne a Carreru GT. Bude to samozřejmě vyžadovat rozšíření montážní linky, která by se měla začít rozšiřovat v letech 2006/2007. Na nové montážní lince se tak vznikne okolo 600 nových pracovních míst.

Dr. Wendelin Wiedeking, prezident a CEO Porsche AG se k nové modelové řadě vyjádřil slovy: „Strávili jsme nad rozhodováním hodně času. Ale nyní jsme pevně přesvědčení, že Panamera je to pravé auto pro Porsche. Bude mít typický DNA charakter, který má každý opravdový sportovní automobil. V rámci výkonu, designu, a jízdní dynamiky se Panamera bude setkávat v každém ohledu s vysokými standarty, které jsou pro Porsche typické.“

Wiedeking také řekl, že Panameru bude Porsche vyvíjet a vyrábět skrz vlastní zdroje. „Budeme vyvíjet samostatnou platformu ve Weissach a neplánujeme při výrobě spolupráci s žádnou jinou automobilkou.“


G.A.S