Nové Porsche muzeum

porsche_muzeum_ep_01.jpg (700x402) - 81 KB

Je rozhodnuto! Porsche muzeum v Zuffenhausenu bude stavět kancelář Delugana Meissla z Vídně. Návrh designu muzea těchto Rakušanů zvítězil nad zbylými 9 kancelářemi, které se z celkového počtu 170-ti zúčastněných firem probojovali do finále výběrového řízení. Stavební práce mají začít letos a slavnostní otevření muzea je plánováno na rok 2007. Celá stavba bude stát 50 miliónů eur.

Podle Meissla bude nové Porsche muzeum působit velice sebevědomě a moderně. Výbor popsal Meissův návrh jako velice působivý a flexibilní. Dr. Wendelin Wiedeking se k designu vyjádřil slovy: "Tento design je inovační, moderní a náročný. Je také provokativní, což je jeden z cílů muzea. S tímto novým architektonickým rozvojem budeme zářit i za okraj Stuttgartu." Wiedeking očekává, že ze součastných 80 000 návštěv za rok se návštěvnost zvýší na 200 000. Starosta Stutgartu Dr. Wolfgang Schuster byl také potěšen designem chystaného muzea. "Toto muzeum je již čtvrté během několika let, které se ve Stuttgartu bude budovat. Budova nebude prospěšná jen pro Porsche ale i pro celý Stuttgart."

porsche_muzeum_ep_02.jpg (700x467) - 50 KB

Jak již bylo řečeno v úvodu, muzeum má být otevřeno v roce 2007 a bude se takzvaně vznášet nad zemí v úrovni prvního patra. Celá budova, tak poskytne prostor 5 000m2 nejen pro 80 vystavovaných vozidel, které budou zachycovat historii automobilky ale i pro seminární místnosti, obchody se suvenýry, restauracemi, kavárnami ale také exkluzivní restaurací se střešní terasou. V podzemních garážích budovy bude více jak 300 míst pro parkovaní. Stavba může být také využitá na velké události jakými jsou například prezentace nového vozu, zákaznické akce nebo tiskové konference.

porsche_muzeum_ep_03.jpg (700x495) - 36 KB

Porsche AG udělil peněžní odměnu 25 000 eur Deluganu Meisslovi za první místo ve výběrovém řízení, 19 000 eur za druhé místo pro Staaba Architekten Berlín, 12 000 eur za třetí místo pro Allmann Sattler Wappner Mnichov a 7 000 eur pro Lamott-Wittfoht Stuttgart za čtvrté místo. Do finále výběrového řízení se také dostaly firmy: Bottega + Erhardt (Stuttgart), Friedrich Poerschke Zwink (Mnichov), Dinse Feest Zurl (Hamburk), Morger & Degelo (Basilej), BKK3 (Vídeň) a Wandel Hoefer Lorch + Hirsch (Saarbrücken).

Všech deset návrhů soutěže bude vystaveno veřejnosti od 23. února do 6. března 2005 v Haus der Wirtschaft v Stuttgart s otvírací dobou mezi 11h - 18h.


G.A.S