Nejúspornější sportovní auto - Porsche 911

Porsche 911 Carrera s motorem o výkonu 345 koní s převodovkou s dvojitou spojkou (PDK) dosáhla v testu extrémně nízké spotřeby 6,7 litrů na 100 kilometrů! nejuspornejsi_sportovni_auto_ep_01.jpg

Vůz řídil testovací jezdec, bývalý závodník a moderátor magazínu n-tv Motor, Klaus Niedzwiedz. Testovalo se na veřejných komunikacích v nejuspornejsi_sportovni_auto_ep_02.jpg běžném provozu na trati dlouhé 648 km, z čehož zhruba 180 kilometrů v mimoměstském provozu, 30 kilometrů v městském provozu a zbývající kilometry na dálnicích, většinou při běžné rychlosti mezi 90 až 130 km/h. Průměrná rychlost v testu činila 84 km/h.

Sám Klaus Niedzwiedz na závěr testu prohlásil, že výsledek testu ukazuje, že se spoustou citu a disciplínou lze i s takovýmto výkonným sportovním vozem jezdit velmi úsporně.

Model 911 Carrera sám o sobe již splňuje emisní normu kombinované spotřeby Euro 5, která nařizuje 9,8 litrů na 100 kilometrů, což dělá 911-ku nejúspornějším autem této třídy.

Všechny sériové 911-ky nyní pohání zcela nově vyvinuté motory s přímým vstřikováním benzínu. Tím se docílilo zlepšení spotřeby o více než 12 procent při současném zvýšení výkonu a točivého momentu. Na úspornosti modelů má zásluhu též nově vyvinutá volitelná sedmistupňová převodovka PDK.

Přečtěte si: Evoluce 911-ky

Steve