Porsche sílí a chce zvýšit podíl akcií ve Volkswagenu

porsche_sili_a_chce_zvysit_podil_akcii_ve_vw_ep_01.jpg (800x640) - 162 KB

Jak je známo Porsche podíl ve Volkswagenu systematicky zvyšuje a ještě v srpnu měla jen 21,3 procent akcií. Podíl nejprve zvýšila na 25,1 procenta a krátce na to až na současných 27,4 procent. Automobilka chce znovu zvýšit svůj podíl a to na 29,9 procent.

Po vozech automobilky je stále vyšší zájem. Především o modelovou řadu 911. Není to tak dávno kdy se automobilka rozhodla jít do segmentu SUV a vstoupila na trh s Cayenne, po kterém byla vysoká poptávka. A teď o 4 roky později přišla s míšencem 911 a Boxsteru, který se jmenuje Cayman a je po něm stejně tak velký hlad jako byl po Cayenne.

porsche_sili_a_chce_zvysit_podil_akcii_ve_vw_ep_02.jpg (800x533) - 81 KB

Hrubý zisk automobilky vzrostl o 70 procent na rekordních 2,11 miliardy eur. Tento zisk, tak vysoko překonal odhady většiny analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru předpověděli zisk 1,58 miliardy eur.

Celoroční čistý zisk automobilky tak vystoupil na 1,39 miliardy eur a také překonal odhady. Analytici v průměru čekali čistý zisk 1,06 miliardy eur. Vzhledem k těmto příznivým výsledkům podnik navrhl zvýšit výplatu dividend na 6 eur na jednu prioritní akcii. Na každou akcii chce vyplatit i mimořádnou dividendu ve výši 3 eur.

porsche_sili_a_chce_zvysit_podil_akcii_ve_vw_ep_04.jpg (600x450) - 48 KB

Investoři na akciích oceňují především silnou značku a výborné výsledky, které management Porsche systematicky předvádí. Výhodou je i to, že prodej vozů není náchylný na výkyvy stavu ekonomiky, protože zájemcům o tyto vozy je zpravidla jedno, zda roste či klesá HDP nebo zda se zvyšují či snižují průměrné příjmy.

Automobilka už koncem září oznámila, že tempo růstu tržeb v minulém roce přesáhlo tempo růstu počtu prodaných vozů. Zatímco tržby vzrostly o 10,6 procenta na 7,27 miliardy eur, prodej vozů se zvýšil o 9,5 procenta na 96 794 kusů. To znamená, že firmě se daří zvyšovat prodejní cenu. Expanze na nové trhy by měla automobilce pomoci zachovat prodej na rekordní úrovni i letos.


G.A.S